27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrecii au renunţat la mall-ul de pe Caracal

Grecii au renunţat la mall-ul de pe Caracal

Mall-ul de 80 de milioane de euro pe care grecii voiau să-l construiască în apropierea Parcului „Romanescu“, pe strada Caracal 146, şi-a schimbat proprietarul. O firmă din Portugalia va ridica acest centru comercial care, în varianta grecilor, includea numeroase spaţii de servicii, supermarketuri şi şapte săli de cinema întinse pe 122.000 de metri pătraţi.

Societatea din Portugalia, Sonae Sierra, este specializată în dezvoltarea centrelor comerciale şi activează pe mai multe pieţe din America de Sud şi Europa, printre care şi România, unde a construit Mall Plaza din Râmnicu Vâlcea. „Compania Sonae Sierra va iniţia două noi construcţii de centre comerciale la Craiova şi Piteşti“, a declarat responsabila cu departamentul de comunicare al firmei de avocatură NNDKP, Irina Melecciu, cea care acordă asistenţă juridică firmei portugheze în proiectul Craiova Mall.

Oficialii din administraţia craioveană nu ştiau că mall-ul pe care îl anunţaseră grecii va fi construit în cele din urmă de altă firmă. „Nu am auzit nimic despre acest lucru. Din câte ştiu, grecii au obţinut autorizaţie de construire în urmă cu două luni“, a declarat primarul Antonie Solomon. Nici cei de la Direcţia de Urbanism a primăriei nu auziseră de schimbarea constructorului, precizând că nimeni nu a venit să-i anunţe despre aceasta. Ei au spus că noul proprietar nu va trebui să obţină o nouă autorizaţie de construire cu condiţia ca acesta să respecte obligaţiile trecute în document.

Mall cu voia lui Dinel

De ce au renunţat grecii la proiect rămâne un mister. Aceştia, împreună cu partenerii lor români, au organizat în urmă cu câteva luni o conferinţă în care îşi prezentau planurile de 80 de milioane de euro, pentru ca acum să-i lase pe portughezi să ducă la bun sfârşit construcţiile. George Ilinca, unul dintre partenerii grecilor, nu a putut fi contactat ieri pentru a explica situaţia. Zecile de mii de metri pătraţi de teren de pe strada Caracal 146 au o istorie zbuciumată. Acolo a funcţionat Întreprinderea de Reparaţii Auto, privatizată apoi, unul dintre cei care a intrat în posesia terenului fiind omniprezentul Dinel Staicu. Prin intermediul firmei Macplast SRL, la care acţionari mai erau Enriko Cezar Constantinescu şi Fănel Trandafir, Dinel a vândut societăţii Microcom Doi SRL din Bucureşti nouă parcele de teren intravilan. Acţionar la firma bucureşteană era un cetăţean grec, Solomon Mordechai. În afacerea Craiova Mall, George Ilinca a avut rol de garant între Solomon şi Staicu, adică s-a angajat să suporte el cheltuielile dacă grecul nu respecta înţelegerea.

Cine e Sonae

Firma portugheză Sonae Sierra a fost înfiinţată în 1989 şi este deţinută în proporţii egale de Sonae SGPS din Portugalia şi de Grosvenor din Marea Britanie. Dezvoltatorul de spaţii comerciale este prezent şi derulează afaceri în Portugalia, Spania, Italia, Germania, România şi Brazilia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS